Hoteli kao simboli grada

HOTEL ROYAL

Hotel Royal hotel je u gradu Osijeku izgrađen 1905. godine te je najreprezentativnija secesijska zgrada Kapucinske ulice. Projektirao ga je Eduarda Domesa za vlasnike, braću Garai, od 1904. do 1905. godine. Hotel je raspolagao sa 60-ak hotelskih soba i 7000 metara kvadratnih unutrašnjeg i vanjskog prostora.

Pročelje kasnog historicizma oblikovano je neobaroknim izrazom, a reprezentativnost same zgrade očituje se i u oblikovanju unutrašnjeg prostora koji je u prizemlju imao kasno historicističku kavanu s ljetnim vrtom, te secesijsku kinodvoranu poznatiju kao i kino Zvečevo (nekada zvanu ,,Royal Biograph”). Hotel, kavana i kino svoj uspjeh mogu zahvaliti stalnim i posebnim skupinama gostiju koji su imali naviku redovito kod njih zalaziti.

Hotel Royal

Royalovim slavnim danima pridonijeli su osječki politički i kulturni krugovi 20. stoljeća koji su kavanu Royal izabrali za mjesto okupljanja, priča i druženja, a stalni posjetitelji bile su osobe koje su ne samo pratile život u svom gradu nego su i utjecale na njega. Bili su to ugledni osječki odvjetnici, liječnici, profesori, inženjeri te posjednici. Dvorana hotela Royal imala je višenamjenski karakter te nikada nije bila pretvorena u klasičnu kinodvoranu bez obzira na to što su se u njoj prikazivale predstave sve do 50-ih godina.

Za vrijeme rata hotel je zbrinjavao prognanike te je pretrpio brojna oštećenja.

Nakon oštećenja za vrijeme rata hotel je slabo funkcionirao zbog nemogućnosti financiranja obnove te ga je vlasnik Jure Lovrinčević zatvorio 2015. godine.

HOTEL CENTRAL

Najstariji osječki hotel otvoren je 30. studenog 1889.godine – Hotel Central. Nekada je nosio ime ,,Zum goldenem Kreutz” (,,Kod zlatnoga križa”). Simbol je tradicije grada, i danas, više od 130 godina nakon svog otvorenja, zauzima posebno mjesto u kulturnom i poslovnom životu grada. Sam hotel bio je u vlasništvu veleposjednika Cajetana Šepera, vlasnika gornjogradske pivovare, koji je 1888. g. odlučio srušiti svoje svratište ,,Zum goldenen Kreutz” i na istome mjestu izgraditi luksuzan hotel s 25 soba, kavanom i velikom terasom na prvom katu na kojoj bi se uvečer slušala glazba.

Hotel Central

Hotel se smjestio na glavnom gradskom trgu u neposrednoj blizini konkatedrale sv. Petra i Pavla. Prostor kavane bio je podijeljen na odjeljke za koje su bili zaduženi konobari te je nedugo zatim postao jedno od omiljenih mjesta za dnevno čitanje novina za osječke intelektualce, aristokraciju, trgovce, bankare, obrtnike, uključujući i dame koje su počele zalaziti u kavanu Central. Godine 2011. kavana Central koju su mnogi smatrali posljednjom ,,esekerskom” u gradu te jednim od zadnjih simbola staroga Osijeka je nakon 111 godina rada zatvorena zbog lošeg poslovanja, no pretvorena je u parfumeriju dok sam Hotel Central još uvijek posluje. Raspolaže s 48 kreveta, a od dodatnih usluga nudi frizerski salon, korištenje knjižnice, interneta u svim sobama, parking za automobile i najam bicikala.

HOTEL OSIJEK

Jedan od simbola obnove grada Osijeka sigurno je i hotel Osijek. Izgrađen je 1977. godine te obnovljen 2004. godine. Iznimno je važan za turizam Osijeka i regije. Sa 62 metra visine, suvremeno opremljen hotel Osijek je najmoderniji hotel u Osijeku te je 2014. godine proglašen najboljim hotelom s četirima zvjezdicama u kontinentalnoj Hrvatskoj u tradicionalnoj akciji Turistički cvijet. Smješten u blizini glavnog gradskog trga uz rijeku Dravu i najpoznatiju osječku šetnicu Promenadu, hotel raspolaže sa 140 soba i 260 kreveta uz restoran „Zimska luka“, kavanu i slastičarnicu s velikim izborom kolača i sladoleda, wellnessom i beauty centrom, mogućnosti organiziranja konferencija i seminara i vjenčanja u 5 kongresnih dvorana kapaciteta do 450 osoba.

Hotel Osijek