Neobična Paulina Hermann – Mačkamama – kao dio osječkoga identiteta

Industrijska je četvrt jedna od površinom većih gradskih četvrti. Često je kolokvijalno nazivaju Inča, Bosutsko naselje ili Mačkamama. Ova gradska četvrt nikada nije opravdavala svoj naziv jer je industrija uglavnom bila vezana uz osječki Donji grad. Nešto po čemu je ova četvrt zasigurno najpoznata njezin je već spomenuti naziv – Mačkamama.

Iza ovog neobičnog naziva kriju se nadimak Pauline Hermann, velike gradske dobrotvorke koja je živjela na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Osim pomaganja gradskoj sirotinji, uvelike je bila naklonjena i životinjama, pogotovo mačkama. Njezino je puno ime Paulina plemenita Lobe. Pretpostavlja se da se Paulina Lobe za Dragutina Hermanna udala početkom 80-ih godina 19. stoljeća. Obitelj Hermann posjedovala je kuću u Industrijskoj četvrti, danas poznatu kao Villa Hermann ili dvorac Mačkamama. Vrata Paulininog doma uvijek su bila otvorena siromašnim Osječanima. Osim pomaganja potrebitima, kažu da je Paulina bila i izuzetno poduzetna žena. Godine 1927. godine, uoči suprugove smrti, kupila je kuću u Županijskoj ulici, a nakon suprugove smrti ponovno se udala za austrijskog baruna Wesselyja.

O Paulininom životu malo je poznato, no stariji Osječani uvijek se sjećaju priča koje se prenose iz generacije na generaciju. Najpoznatija je legenda vezana uz njezinu ljubav prema mačkama i drugim životinjama. Opisuju je kao iznimno društvenu osobu koja je oko sebe uvijek okupljala gradske uglednike. Voljela je i putovanja, što je bilo neubičajeno za ženu onog doba. Prema pričama iz tih prošlih vremena, osim mnoštva običnih mačaka, Mačkamama je navodno držala i divlje mačke. Upravo su briga prema životinjama koja je Paulini priskrbila nadimak Mačkamama te sklonost pomaganju ljudima slabijeg imovinskog stanja, pred kraj života Mačkamamu doveli do financijskog kraha. Zbog toga se, navodno, uoči smrti 9. veljače 1938. godine, u 82. godini života i otuđila od ljudi. Paulina Hermann pokopana je na osječkom groblju Svete Ane. Grobnica danas ne postoji, a nadgrobni je spomenik uklonjen.

Međutim, o velikoj ljubiteljici mačaka  i humanitarci nije ostala samo legenda. Danas na uglu Drinske i Vinkovačke ulice u Osijeku stoji dvorac koji nosi njezino ime. Paulinin dom i nakon njezine smrti poslužio je u svrhu kojoj ga je i ona sama namijenila – pomaganju bližnjima, a nedaleko Paulininog negdašnjeg doma sada stoji drveni kip koji predstavlja njezin lik, okružen mačkama, kao iznimno prepoznatljivo obilježje tog dijela grada.

Dorotea Laslo