Perivoji i šetališta u Osijeku

Perivoji i šetališta javne su zelene površine koje stanovnici Osijeka, a i povremeno i posjetitelji te turisti, koriste kao odlična mjesta u kojima mogu provesti sunčano popodne u prirodi s obitelji, baviti se rekreacijom ili jednostavno se odmoriti u  hladu. Grad Osijek mnogobrojni ljudi zovu i gradom parkova i jer se ovdje nalazi čak 17 parkova i perivoja.

Jedan je od najpoznatijih parkova Sakuntala park. Park je iz 19. stoljeća i ulaz mu čuvaju dvije sfinge. Društvo im prave biste dvojice osječkih glazbenika, Franje Kuhača i Paje Kolarićat, te dvije slikara Huga Conrada von Hödzendorfa i Adolfa Waldingera, a najuočljivi je među svima kip prema kome je pjesnik Kalidas napisao ep o djevojci koja je živjela u potpunom skladu sa prirodom,a prema kome je i sam park dobio ime je Sakuntala. Slijedeći u nizu su Perivoj kralja Tomislava, Perivoj kralja Petra Krešimira IV, Park kralja Držislava te Park kneza Branimira koji okružuju osječku Tvrđu.

Perivoj kralja Tomislava najstariji je park, a nalazi se na 45,45m² što ga čini i najvećim osječkim parkom. Površina parka bila je još veća, ali jedan je dio prenamijenjen u Veslački klub Iktus te teniski teren. Ovaj je park svojim drvoredima jablana, lipa, divljeg kestenja i drugog drveća poveznica između Europske avenije, Tvrđe i Drave. U parku je izgrađen Drvengrad – dječje igralište koje je, bez obzira na godišnje doba, odlično mjesto za dječju igru.

Perivoj kralja Tomislava

Nasuprot Perivoja kralja Tomislava nalazi se Perivoj kralja Petra Krešimira IV građen na francuski način tako da se na zapadnom dijelu nalazi samo crnogorično, a u središnjem dijelu bjelogorično drveće te fontana. U istočnom su dijelu zasađeni su ružičnjac, a po cijelom parku raspoređene su klupe.

Park kralja Petra Krešimira

Park kralja Držislava geometrijskog je oblika,a osim što povezuje jug i sjever te jugozapad i sjeveroistok grada poznat je i po svom cvjetnom parteru, ružičnjaku te Školjci koja je izgrađena kao pozornica za održavanje koncerata, a danas sve češće služi svrsi.

Treći park nasuprot Perivoja kralja Tomislava je Park kneza Branimira nastavak na Park kralja Držislava s podjednako lijepom vegetacijom najčešće je igralište malih Osječana.

Park kneza Branimira

Perivoj koji je znatno prorijeđen u odnosu na količinu biljaka u početku njegovog nastanka i sada zove se Zrinjevac. S južne strane nalazi se igralište za djecu, a sa ostalih strana okružen je javorima.

Skejtbordski park u blizini Kopike mjesto je na kome se održava Pannonian Challenge globalno poznatog festivala ekstremnog sporta koji se održava svake godine u Osijeku, a popraćen je urbanom glazbom.

Među ostalim, manje poznatim parkovima, su i Park Oskara Nemona u blizini Ekonomskog fakulteta i Park kraljice Katarine Kosača oko KBC-a Osijek.

Osijek ima i posebne pakove za pse. Oni se u parkovima „Bobi“ u centru, „Lajka“ na Jugu II te 2 parkovima „Rex“ oba u Donjem gradu, no jedan na samoj obali Drave, mogu istrčati te se bez brige igrati s drugim psima u ograđenim parkovima.

Najpopularnije šetalište je Šetalište Franje Šepera. Promenada, uz desnu obalu Drave, oblikovana je tako da se pruža od Gornjeg grada pa do Tvrđe, a u kamenim posudama između kojih je rasvjeta zasađeno je grmoliko zimzeleno bilje što upotpunjuje vizualan dojam šetnice. Uz pješački most najjači dojam ostavlja secesijski zdenac građen na travnjaku uz šetnicu.

Izvori: